En el 'bar Manolo' (àlies vàlid per a qualsevol bar/restaurant tradicional) l'arribada del desconfinament pel coronavirus serà una revolució. Garantir les mesures de seguretat bàsiques per a la volta al treball és fàcil en algunes coses com separar les taules dos metres, però molt més complex en unes altres: igual cal instal·lar les tan cobejades mampares, reduir al mínim el contacte entre cambrers, clients i personal de cuina, o introduir-se de cop i volta en el món del 'delivery' i el 'take away'. Aquests últims requisits, es fan molt complicats sense certs coneixements digitals que molts locals d'hostaleria ni tenien ni volien fa a penes unes setmanes. Ara, a la necessitat de digitalitzar-se  va de la mà amb les fases que cada govern decideix sobre la desconfinació de la població i la reobertura d'establiments.

El 'bar Manolo' no és un bar real, encara que probablement m’hi ha un amb aquest nom en cada ciutat. És tots i cap. I les seves necessitats han vist sorgir un sector nascut per a la desescalada: el de les 'start up' que ofereixen solucions per a digitalitzar els bars, començant per evitar una cosa tan senzilla com les cartes i els menús. Ja no es tracta només que els restaurants s'adhereixin a les plataformes clàssiques de repartiment a domicili com JustEat, Glovo, CityXerpa a Andorra o qualsevol altre servei, sinó d'implementar solucions per als propis bars, en el seu dia a dia, amb els seus clients de tota la vida.

Les cartes com a primera mesura

Com tots sabem a hores d'ara de la pandèmia, el virus del covid-19 sobreviu diverses hores en les superfícies. Sabent això, quan arribis al teu 'bareto de confiança', agafaràs aquesta carta plastificada i amb taques de greix en les vores que han tocat centenars de persones abans? O, fins i tot quan vagis a un elegant restaurant de moltes forquilles, tocaràs el menú enquadernat amb el nom del local en daurat? Probablement la resposta a totes dues preguntes és no. I els bars ho saben. Per això, centenars de 'startaperos' han començat a desenvolupar les seves pròpies solucions per a digitalitzar els menús.

La idea de 'Menú a un Clic' no inclou només digitalitzar la carta, sinó que una vegada el restaurant introdueix els plats, el sistema crea el menú i genera un QR perquè es pugui imprimir i col·locar en les taules i amb aquest mateix menú es pot accedir a serveis de 'take away' i 'delivery' a través de la web del restaurant.

Entre les 'start up' sorgides del no-res en els últims dies, els tipus de solucions que es desenvolupen varien. Hi ha de tot, des d'empreses que simplement generen un QR i pugen un PDF a la web fins unes altres que inclouen molts altres serveis. Ells, per exemple, estan de moment oferint digitalitzar els menús, però pretenen anar afegint funcionalitats —com incloure al·lergògens i altres dades de la carta— segons vagin avançant, ja que en treballar amb hoteleres i grans cadenes de restauració una de les seves grans preocupacions és consolidar l'aplicació perquè sigui segura, per exemple, en un local amb més de mil taules consultant la carta al mateix temps. Fins i tot hi ha solucions pensades per a hotels, en els quals els ocupants de l'habitació, puguin demanar el seu menjar en la mateixa i no hagi ni d'entrar en el restaurant. 

La mort de l'hostaleria predigital


La digitalització forçosa en hostaleria s'assembla molt a la 'nova normalitat'. No se sap quan arribarà, però tot li món la dóna per fet i assumeix que ha arribat per a quedar-se. Molts locals assumeixen que això suposa crear valor i fidelizar clients i que una vegada fet no hi ha volta enrere. És una evolució natural del restaurant per al futur —que no sabem com serà— i que ens permetrà maximitzar l'abast de la nostra cuina. Per això, el primer pas és la digitalització (del menú), però aquesta experiència pot comportar noves accions que ja s'estan dissenyant.

El problema de la modernització del sector no és nou per a moltes altres empreses que porten anys intentant penetrar en un mercat que, a Andorra, a penes havia començat a despuntar malgrat la quantitat de restauració que existeix. El sector s'està despertant, Les eines que tal vegada eren massa modernes per a gran part dels hostalers abans de la crisi, com demanar i pagar des de la taula a través d'un codi QR, ara s'estan convertint en un tema comú.

I és que aquesta mort i resurrecció de l'hostaleria pot no ser tal per a molts petits locals que es quedin pel camí. La crisi ha suposat un gran contratemps i com a conseqüència una nova era per a l'hostaleria. Oferir bon menjar ja no és suficient perquè un negoci de restauració sobrevisqui, el problema és que l'hostaler és un neòfit digital i amb l'arribada d'aquesta pandèmia i les restriccions de distanciament social s'hauran d'adaptar sí o sí.

Clients conscienciats

Al final, com en tota transformació comercial, una part no pot avançar si l'altra no està en sintonia. I per a això sí ha servit la pandèmia. Encara que molts clients fa temps que tenen mòbils o altres dispositius que permeten els pagaments 'contactless', molts no s'havien parat a configurar-ho o pensaven que els comerços no estaven preparats. Ara, la necessitat ha fet que oferta i demanda estiguin a l'una. El més important és entendre el canvi, posar focus en el client i amb sentit comú passar a l'acció, segur que es cometrà alguna equivocació, la clau està a identificar-la amb rapidesa i continuar avançant.


En l'àmbit dels bars i restaurants petits, que són els que fins ara més es resistien al canvi, la digitalització els ajudarà tant en la gestió interna dels locals, com en l'optimització dels productes (minimització de desaprofitament) com en el servei al client, aquesta situació acostarà molt a clients i restaurants que en cas de tornar a produir-se una situació similar podran tenir una comunicació més sistematitzada.

La pandèmia ha marcat el ritme, ha fet que aquests canvis hagin deixat de ser una opció. La barrera d'entrada no és econòmica, sinó que està una qüestió d'actitud. A més, la situació mes segura a llarg termini és digitalització o desaparició, entenent també que digitalització no és igual a tecnologia. Ser digital és la combinació de tecnologia i capacitats, que normalment implica un canvi cultural important en el context del negoci, un canvi que és assumible per a tothom, encara que ara per a molts sembli ciència-ficció.

Des de Rcassociats us oferim, una aplicació molt completa , que permet, des d'una simple carta digital, fins l'implementació del take away, sistema de comandes connectat a la cuina, estadístiques de plats servits o demandats i filtres per al·lergògens o tipus de menjar, oferint així la possibilitat d'optimitzar la cartes amb els plats mes demandats i millorar-la al gust dels clients.

Si esteu interessats en el producte, empleneu el nostre formulari de contacte
i respondrem de seguida per a concertar una visita o una demostració  online.